Kariyerlerinin başında, 18-29 yaş arası genç sanatçıların alanlarında uzman mentörler ile çalışarak sahne deneyimi yaşamalarını hedefleyen, ELELE Destek Hibe Programı tarafından finanse edilen AB projesi.
İstasyon Sahne olarak adlandırdığımız bu projenin kurgusunu başta Nesin Köyü'nde küçük bir sahne olarak hayal etsek de köyden çıktığımızda kaybettiğimiz ve şehirlerimizde bunu yakalayamadığımız o birlik duygusunu canlandırmasını istediğimiz; hem de bağlantılarımızı toplamak için güzel bir merkez olan Alan Kadıköy Sahnesi'nde yerini buldu.
Masal anlatıcılığından dansa, tiyatrodan müziğe kadar birçok sahne sanatının sergilendiği bu açık sahnede, genç sanatçılar kendilerini ifade etmenin ve yeteneklerini göstermenin keyfini çıkarıyorlar.
Projenin temelinde, genç sanatçıların kariyerlerinin başında olduğu bu dönemde desteklenmeleri ve güçlenmeleri hedefleniyor. Bu nedenle, Nesin Köyleri Derneği çatısı altında buluşan 18-29 yaş aralığındaki gençler, sahne deneyimi kazanmadan önce şiddetsiz iletişim ve sanat terapisi eğitimi alıyorlar. Bu eğitimler, topluluk olma sürecimizi kolaylaştırıyor ve genç sanatçıların kendilerine özgü sanatsal ifadelerini bulmalarına yardımcı oluyor.
Sanat kampı ise genç sanatçıların kendilerini keşfetmeleri ve sanatsal dışavurum araçlarını öğrenmeleri için bir fırsat sunuyor. Kamp sonrasında, 4 sanatçı mentorlerle birebir çalışarak sahne performanslarına hazırlanıyorlar. Sahne gecesinin organizasyonu da dernek üyelerimize ait, böylece genç sanatçılar sürecin her aşamasında yer alıyor ve topluluk olma bilincimizi pekiştiriyoruz.
İstasyon Sahne gecesine, Nesin Köyleri’nde yaz okuluna katılan gençlerin yanı sıra çevre topluluklarından ve ilgisini çeken herkestir davet ediliyor. Böylece, köyümüzün eşrafı bir sanat pratiğinin parçası olurken, genç sanatçılar da izleyici bulma gibi kaygılı süreçlerden uzak sanat icra etmenin keyfini yaşıyorlar.
Bu proje, sadece bireysel değil, aynı zamanda örgütsel güçlenmeyi de hedefliyor. Tüm süreç boyunca genç sanatçıların ihtiyaçlarını belirleyerek onlara destek oluyoruz ve böylece daha sürdürülebilir işler ve ilişkiler kurmalarına yardımcı oluyoruz.
Açık Sahne projesi, hayallerin gerçekleştiği, genç sanatçıların desteklendiği ve topluluk olarak güçlendiğimiz bir platform haline geldi. Gelecekte de bu yolculuğun devam edeceğine inanıyoruz ve daha nice başarılı projelere imza atmayı umuyoruz!
Şiddetsiz İletişim
Eylül ayında sevgili Özenç Kabasakal’dan online Şiddetsiz İletişim eğitimi aldık. Beş buluşma boyunca; şiddetsiz iletişimin dört temel adımı, şefkati engelleyen iletişim biçimleri ve empati ile bağlantı kurma becerilerini geliştirmek üzerine bol bol alıştırmalar yaptık.
Sanat Kampı
Elele AB Projesi desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Açık Sahne projesinin ikinci ayağı olan Sanat Kampı için Nesin Köyleri'ndeydik. Bir haftalık kamp, Cansu Ergin'in dans ve hareket atölyeleri, Nazlı Çevik Azazi'nin hikaye anlatıcılığı temelli pratikleri ve Tuncay Korkmaz'ın müzik ekseninde gerçekleşen sohbetlerinin yanısıra, Randy Esen'in sürpriz pop-up workshoplarıyla renklendi. Kampın ardından, proje kapsamındaki genç sanatçılar, Açık Sahne performansları için mentorlarıyla çalışmaya başladılar.
İstasyon Sahne
Şiddetsiz İletişim Eğitimi ile başlayan, Sanat Kampı’yla ve mentorluk süreci ile devam eden yaklaşık 3 aylık projenin finali İstasyon Sahne adıyla yeni yıla kısa bir zaman kala Alan Kadıköy’de gerçekleşti. Tanışıklıkları Nesin Köyleri’ne dayanan genç sanatçıların belli tekniklere zorlayan, ‘bu iş böyle olur’larla dolu ana akım eğitim anlayışından uzaklaştıkları, mentörleri eşliğinde kendi seslerini aradıkları yolculukları İstanbul’un merkezine ulaştı. Klasik akademi eğitiminin sanatsal üretimde özgünleşme için yeterli bir kaynak olmadığını, bu tür alternatif çalışma metotlarının ne denli elzem olduğunu da bir kez daha hatırladığımız heyecan dolu bir gün yaşadık.
30 Aralık'ta gerçekleşen İstasyon Sahne'de topluluğumuzun genç sanatçılarından Deniz Benzetsel, Ozan Cem Yılmaztürk , Ekim Benzetsel ve Lale Meteoğlu , Alan Kadıköy sahnesinin tozunu bir güzel yuttular. Dört farklı disiplinden performans izlediğimiz sahne dolu dolu geçti.
İstanbul'daki ilk etkinliğimiz olan, büyük emek ve özveriyle kolektif çalışarak gerçekleştirmeyi başardığımız İstasyon Sahne’de bizi yalnız bırakmayan değerli seyircilerimize, mentorlarımıza, sanatçılarımıza ve teknik ekibimize çok teşekkür ederiz!
İstasyon Sahne Dijital Kitapçığa Buradan Ulaşabilirsiniz!
Proje Ekibi:
Sanatçılar ve Mentorlar:
Deniz Benzetsel - Randy Esen
Ekim Benzetsel - Bager Akbay
Ozan Cem Yılmaztürk - Ezel Akay
Lale Madenoğlu - Cansu Ergin
Şiddetsiz İletişim Eğitimi: Özenç Kabasakal
Sanat Kampı Eğitmenleri:
Nazlı Çevik Azazi
Tuncay Korkmaz
Cansu Ergin
Randy Esen
Sahneye Eşlik Eden Müzisyenler: Ahmet Müftüoğlu (davul) Cenk Esen (bas)
Dernek Başkanı: Aycan Şahin
Proje Koordinatörü: Hilal Toker
Sosyal Medya: Deniz Benzetsel, Ece Sırtaş
Video ve Fotoğraf: Burak Podak Ozan Cem Yılmaztürk
Dijital Kitapçık: Yasemen Cemre Gürbüz
Mekansal ve Teknik Destek: Alan Kadıköy Ekibi
Comments