top of page

Sosyal Değişim İçin

Disiplinler Arası

Kolektif Çalışmalar

A. Hakkında 

B. Programlar

C. Eğitmenler

D. İçerikler

E. Galeri

13 Eylül - 03 Ekim 2021

A.Hakkında

Nesin Köyleri Derneği, bireylerin akademik başarılarının artmasına katkı sağlamak ve Nesin Köyleri’nde tecrübe ettikleri ortak yaşam kültürü ile edindikleri sorumluluk bilincinin yaratmış olduğu sosyal becerilerin daha fazla genç, öğrenci, eğitimci, akademisyen tarafından tecrübe edilebilmesi için kurulmuştur.

 

Bu kapsamda her seviyede eğitim ve araştırma konularında bilimsel, kültürel çalışmalar yapan kuruluşlarla ortak projeler üreterek ülkemiz matematik, sanat ve felsefesinin gelişimine katkı sağlamayı amaçlar.

 

Derneğin, Türk-İsveç İşbirliği Birimi tarafından desteklenen projesi ‘Sosyal Değişim için Disiplinlerarası Kolektif Çalışmalar’ başvuruya açılmıştır.

Programlara katılım ücretsizdir. Proje kapsamında Köy’de konaklama ve 4 öğün yemek masraflarınız karşılanacaktır.

 

Programları toplu halde aşağıda görebilirsiniz.

Hakkında
4.jpg

B. Programlar

Programlar
Radical Pedagogy (İnstagramPostYatay) (1350 x 1080 px).jpg

C. Eğitmenler

EVRENYILDIRIM.png
Burcu Arıkan.png
Elmas Deniz.jpg
Gonca Gümüşayak Portrait by walid farouk.jpeg
Dilek Mengüc Portrait.jpg
Ruya Günergin.jpeg
Nil ilkbaşaran.jpg
Güngör Erdem.jpg
ERKAN OZGEN PORTRE Photograph by Sedat Akdoğan.jpeg
Screen Shot 2021-08-15 at 18.53.54.png
Ezgi Bakçay.jpeg
FatosIrwen.JPG
Screen Shot 2021-08-14 at 01.21.41.png
GİLKİN_photo credit _elif tekneci.JPG
24200e89-c137-4998-8c35-b66d0df0a57c.jpeg
leyla soydinç-foto.png
Screen Shot 2021-08-14 at 02.01.56.png

Evren Yıldırım

Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen ve Yapımcı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü lisans, Sabancı Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Proje Yönetici olarak başladığı iş hayatını sırasıyla Aygaz, Vodafone, Turkcell’de pazarlama, segment ve kampanya yöneticisi olarak devam etti. Son olarak BKM Express CRM Yöneticisi görevinin ardından 2017 yılında Permakültür Tasarım Sertifikası aldı ve eğitimine toprak mikrobiyolojisi, biyoyoğun bahçecilik ve uygulamalı bahçıvanlık ile devam etti. Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün Ürdün’de gerçekleştirdiği Çölü Yeşillendirme Projesi’nde yer aldı. Yeni Zelanda Koanga Ensititüsü’nde Biyoyoğun Bahçecilik ve Besleyici Gıda Yetiştiriciliği eğitimlerini aldı, enstitüde bahçecilik, tohum saklama alanlarında çalıştı. ESOGÜSEM  Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sertifikası aldı. Permakültür Eğitmen Eğitimini tamamlayan Evren, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü ve İngiltere Ecodemia eğitmenidir. İyiEkim’in partneridir. Aynı zamanda 2017 yılından itibaren Fikirtepe Film’de yürütücü yapımcı olarak çalışmaktadır.

Burcu Arıkan

Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen ve Mantar Yetiştiricisi

İstanbul Üniversitesi Psikoloji lisans ve Texas Austin Üniversitesi İletişim yüksek lisans eğitimlerinden sonra dijital iletişim sektöründe çalışmaya başladı. 9 yılın ardından Mayıs 2017’de Permakültür Tasarım Kursu’na katıldı. Eylül 2017’de ise Geoff Lawton’ın yürütücülüğünde Ürdün’de 1 aylık “Çölü Yeşillendirme” stajını tamamladı. 2.5 yıl kentte tarım uygulamaları yapan Ek Biç Ye İç ekibinde eğitmen, tasarımcı ve bahçıvan olarak çalıştı. 2016 yılından beri şehirde sağlıklı, katkısız, doğal gıdanın nasıl daha erişilebilir olabileceği ve üretilebileceği üzerine çalışmaktadır.  Bu yolda İyiEkim adındaki girişimi ile şehirde besin değeri yüksek gıda üretimini teşvik etmek amaçlı mantar kitleri üretmekte ve şehir ölçeğindeki tasarım projeleri ile besleyici ve adil gıdaya erişim için çözümler sunmaya devam etmektedir.

Elmas Deniz

Sanatçı

(1981, Bergama, Türkiye ) İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Elmas Deniz, kavramsal odaklı çalışmalarında, ekonomi ve doğa arasındaki kesişimleri ve bu ikisinin iç içe geçtiği noktaları araştırır. İnsan-doğa ilişkisine, tarih boyunca doğa fikrine ve ekolojik kaygılara odaklanır. Doğanın kapitalizm eliyle uğradığı tahribat, bunu algılayış biçimlerimiz ve tüketim kültürü, Deniz’in sanatsal pratiğinde yer alan başlıca kavramlardır. Ekonomik sistemin algımızı belli belirsiz bir manipülasyon üzerinden nasıl sürekli olarak yeniden şekillendirdiğini sorgular, ‘değerin’ dağılımındaki yanıltıcılığa ışık tutar. Kayıplar, soy tükenmeleri ve tarihin coğrafyadaki izleriyle ilgilenmektedir.
http://www.elmasdeniz.com/

Gonca Gümüşayak
Koreograf, Çağdaş Dans ve 
Performans Sanatçısı


ODTÜ Sosyoloji ve Hollanda, Artez Hogeschool voor de Kunsten Koreografi bölümü mezunu. Yüksek Lisans tezini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “toplumsal hareketler ve performans ilişkisi” üzerine “Liquid Politics” adlı dans eseriyle 2016’da tamamladı. 2002’den beri çağdaş dans eserleri üretmekte: “Home-logue”, “Hayali Sureti,” “Liquid Politics”, “Silent Scream” eserleri farklı zamanlarda Hollanda, Belçika, İspanya, Yunanistan’da gösterildi. 2010-2011 yıllarında Belçika’da Meg Stuart & Damaged Goods Dance Company ile çalıştı. Gonca, 2015’ten beri kısa dans filmleri çekiyor. Polonya Grotowski Enstitüsü’nde çektiği dans-filmi “Re-birth”, 2016’da Sinema Dans Ankara’da ve Brüksel Uluslararası Dans Filmleri Festivali’nde “En iyi Performans” ödülünü kazandı. 2017-2019 yılları arasında İsviçre’de Accademia Teatro Dimitri, Verscio’da, Fiziksel Tiyatro alanında yüksek lisansını tamamladı. Halen İstanbul’da üniversitelerin tiyatro bölümlerinde “Hareket ve Aksiyon” dersleri yürütmekte. Hayatı bütünsel bir birlik olarak algılar; doğayı, sanat ve şifa fırsatı olarak yaşar. Toplumsal kaygıları sanatsal alanlarda birleştirir ve hareket sanatı aracılığıyla çözümler arar. Kadınlar, yetişkinler, gençler ve çocuklar için eğitimler düzenler. Gümüşayak Dans ve Yoga’nın kurucusu ve Space for Nature ekibinin kurucu üyesidir.

www.gumusayak.com | www.spacefornature.org | www.goncagumusayak.com



 

Dilek Mengüç Lamour

Sofrolog, Pedagog

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu (2014). Fransa’da, École des Hautes Études en Sciences Sociales’ de Sosyal Antropoloji ve Etnoloji tezsiz yüksek lisansını tamamladı(2017). 2014 yılında Kanada’ da geliştirilmiş fenomenolojik bir terapi metodu olan « Approche Accès » ile tanıştı. Bu terapi yöntemini 7 yıldır eğitmen eşliğinde uyguluyor ve bu metot üzerine çalışıyor. Hamileliği sırasında uygulamalı bir metot olan sofrolojiyle tanışmasıyla, sofrolog olmaya karar verdi. Ecole Supérieure de Sophrologie Appliquée’da aldigi 2 yıllık eğitimin ardından sofrolog oldu. Kızının doğumuyla pedagoji üzerine eğitimler almaya başladı, Waldorf Okulları Öğretmenlik Eğitimi(2020) ve Faber & Mazlish Ebeveyn Atölyeleri Animasyonu Eğitimi (2020) tamamladı. İki yıl boyunca eğitimleri dahilinde birçok pedagojik atölye düzenledi ve eğitmenlik yaptı. Resim yapmaya ve gençler için hikayeler yazmaya amatör olarak tutkuyla devam etmekte.

Sena Rüya Günergin

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi

Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler bölümünden yüksek onurla mezun oldu (2018). Üniversite bitirme tezi Türkiye’deki öğretmen kimliği ve öğretmen eğitimleri üzerineydi. Boston’da TAL’da (eğitim teknolojileri şirketi) üst düzey öğrenme tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. Bu sırada Group Relations International programlarında, grup psikolojisi üzerine 3 eğitim tamamladı (2019-2020). Doğaçlama tiyatro ve çağdaş dans performanslarında yer aldı. Bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’ne geri döndü ve Eğitim Fakültesinde yüksek lisansına başladı (2021). Radikal pedagoji, eğitimde hareket ve beden farkındalığı, hikaye anlatıcılığı ve grup psikolojisi alanında dersler tamamladı. Bu yıl Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’da hikaye anlatıcılığı ve liderlik üzerine online ders vermekte. Dünyayı gezmeye ve dans etmeye devam ediyor.

Nil İlkbaşaran

Sanatçı

 

Nil İlkbaşaran katılımcı sanat alanında araştırmacı, sanatçı ve üretimci olarak çalışmaktadır. Kültürel ve doğal değerlere ilgili farkındalık ve sivil katılım oluşturmak amacıyla sosyal içerikli projeler gerçekleştirmektedir. Doğa Arı İnsan ilişkiselliği üzerine anlatılar sunan Arı Aşkına!, Ekolojik Farkındalık ve Sanat Atölyelerini 2017 yılından bu yana Türkiye’nin farklı illerinde ortakları ile birlikte bir kolektif çalışma olarak sürdürmektedir. Birlikte çalıştığı kuruluşlar arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü, Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Sinopale Uluslararası Sanat Bienali, EAP European Academy of Participation, Apimondia , Learning From the Bees Conference, ARTSMAP Connections yer almaktadır. Yaşamını ve çalışmalarını 1997-2017yılları arasında Hollanda‘da kurmuş olan Nil, Dutch Art Institute, Arnhem’de MA in Art Praxis ve Gerrit Rietveld Akademisi, Amsterdam’da Güzel Sanatlar eğitimini tamamlamıştır. Sanat pratiğinden önce Kingston University, London PG in Marketing ve İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği programını tamamlamış, uluslararası işletmelerde çeşitli yönetim görevlerinde (1994-2010) bulunmuştur. Halen Muğla, Bağlıağaç Köyü’nde eşiyle birlikte kurduğu alanda ekolojik tarım, doğal arıcılık, vermikültür ve döngüsel yaşam biçimleri üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.

www.nililkbasaran.com | www.ariaskina.org

Güngör Erdem

Proje Yöneticisi

 

Güngör Erdem, doğaya yakın yaşam şekli ve yaratıcılığı birleştiren “ekolojik sanat” kavramını benimseyerek, çalışmalarını bu alanda sürdürmektedir. Sanatsal etkinliklerin tasarımı, organizasyonu, üretim ve sergilemesi alanında Sinopale Bienali kapsamında 2006 yılından bu yana çalışmaktadır. 2016 da başlayan Arı Aşkına! projesinin ortak yaratıcısı ve yürütücüsüdür.

www.ariaskina.org

Erkan Özgen
Sanatçı


Özgen, 2017’den bu yana Loading’in kurucu ve yürütücülüğünü üstlenmektedir. (1971, Mardin) Diyarbakır’da yaşayıp üretmeye devam eden sanatçı, video tabanlı montaj üzerine çalışmakta olup, yurt içi ve yurt dışında karma sergilere katıldı. 2003 yılında Diyarbakır Sanat Merkezi’nde “Göz Teması” sergisinin küratörlüğünü yaptı. Özgen 2005 yılında İsveç’in Malmö kentindeki Rooseum Çağdaş Sanat Merkezi’nde Uluslararası Sanatçı Stüdyosu Programına katıldı. Aynı yıl İsviçre’de Kunstmuseum Thun’da “Prix Meuly” ile ödüllendirildi. 2008’de Barselona, Mataró’daki Yaratma ve Çağdaş Düşünce Merkezi’nde Can Xalant değişim programına katıldı. Özgen, 2016 yılında Suomenlinna’daki PM / HIAP Safe Haven Helsinki rezidans programına katıldı. Harikalar Diyarı filmi ile “Polarize! Vizyon Savaştır / Barıştır ” ödülüne layık görüldü. 2016 ve 2017 yılları arasında Luciano Benetton adında İmago Mundi Kürt Çağdaş Sanatçıları adına “In-Between Worlds” koleksiyonunun küratörlüğünü yaptı. 2018’de Han Nefkens Vakfı tarafından yapılan Barselona’daki Fundació Antoni Tàpies’de ilk Avrupa kişisel sergisini açtı. Monography Giving Voices, Hilde Teerlinck tarafından düzenlenmiş ve Berlin’de Sternberg Press’te yayınlanmıştır. Özgen’in, çalışmaları, Tate Modern, Louisiana Modern Sanat Müzesi, Pinakothek der Moderne, Seoul Museum of Art, Cleveland Triennial for Contemporary Art, Manifesta Palermo gibi dünya çapında birçok müze, sanat kurumu ve bienalde sergilenmiştir. Ayrıca Beyrut, Şam, Diyarbakır, Enschede, Hartum ve Taipei’de birçok atölyeye katıldı. Özgen, Türkiye’de ve yurt dışında çağdaş sanat dersleri vermiş ve çeşitli ekolojik girişimleri desteklemek için aktivist olarak çalışmıştır. 2017 yılında Diyarbakır’da kurulan Loading Independent Art Space’in kurucularındandır. https://loadingartspace.org/


 

Özenç Kabasakal

Eğitmen, Alternatif Eğitim Modelleri, BBOM
 

2012 yılında sınıf öğretmenliğinden mezun oldu, Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nde gönüllülük yapmaya başladı. Hemen ardından katılımcı ve barışçıl bir öğrenme modelini hayata geçiren ilk BBOM Okulu Mutlu Keçi’nin kurulum sürecinde yer aldı. Dört yıl boyunca sınıf çemberleri, okulda birlikte karar alma ve çocuklarla anlaşmazlık çözümü ve akran arabuluculuğu üzerine hem Mutlu Keçi’de hem de diğer BBOM okullarında farklı sorumluluklarda çalıştı. Bu süreçte şiddetsiz iletişim, çocuk hakları, derin demokrasi, onarıcı çember, arabuluculuk, sosyokrasi, derin demokrasi eğitimleri aldı. 2017-2018 yılları arasında Şiddetsiz İletişim Temel Eğitim Programı’nı tamamladı. 2017 yılından itibaren iki yıl Diyarbakır'da bir köy okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışıp, uygulamalarımı derinleştirdi. 

2019’dan beri Köyceğiz’de Başka Bir Okul Mümkün Derneği'nin ''Çocuklar için Önce Öğretmen'’ projesinde katılımcı ve barışçıl öğrenme ortamları üzerine öğretmenlerle çalışıyor, program ve materyal geliştiriyor.

Kendi ile, çocuklarla, yeryüzü ile barış içinde bir yaşam hayali kuruyor ve bunun için çalışmaktan büyük keyif duyuyor.  

Ezgi Bakçay

Sanat Kuramcısı

 

1980, İstanbul doğumlu Ezgi Bakçay, lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde yüksek lisansını yaptı. Le Centre européen de sociologie et de science politique de la Sorbonne, l’Université Paris-Panthéon-Sorbonne, CNRS, EHESS’te araştırmacı olarak bulundu (2011-2012). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2019 yılında estetik politik eylem üzerine doktora tez çalışmasını tamamladı. 2006 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta, “Sanat Kuramları” “Sanat Yapıtını Çözümleme Yöntemleri” “Görsel Kültür” dersleri vermektedir. Çeşitli kültür, sanat kurumlarında seminerler, atölye çalışmaları ve sergiler düzenlemektedir. Kamusal alan, imge, bellek, kültür, estetik ve siyaset konularında üretimlerini sürdürmektedir. http://www.karsi.com/ekip

 

Fatoş İrwen

Sanatçı Kürt, Feminist Güncel sanatçı

 

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Yüksek Lisans mezunudur. Sanatsal çalışmalarında cinsiyet, beden politikaları, adalet, ekoloji, din, güç ilişkileri gibi konuları ve bu konuların psikolojik etkilerini irdeler. Yaşanılan deneyimlerin hafıza, bilinçaltı, rüyalar üzerindeki etkileri, mekan ve beden arasındaki ilişkiler sanatçının performans temelli çalışmalarında önde gelen konulardandır. Performansın yanı sıra, resim, video, yerleştirme alanlarında eserler üretmektedir. İran, Almanya, Avusturya, Hong Kong, Fransa, İran ve İsveç’te çeşitli grup sergilerine katılmıştır. 2021 yılında Karşı Sanat ve Depo’da Olağan Zamanın Dışında başlıklı kişisel sergisi eş zamanlı olarak gerçekleşmiştir. Sanatçı 2017 – 2020 yılları arasında siyasi tutuklu olarak Diyarbakır Hapishanesi’nde kalmıştır. Hayatını ve çalışmalarını İstanbul ve Diyarbakır’da sürdürmektedir.

 

Zeynep Sayın

Sanat Kuramcısı

 

1961 İstanbul doğumlu, yazınbilimci, sanat kuramcısı, öğretim üyesi. İstanbul, Salzburg ve Viyana’da yazınbilim, sanat tarihi ve felsefe okudu. İstanbul’da çeşitli üniversitelerde, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ve Viyana’da Akademie der Bildenden Künste’de çalıştı. Bir süredir Leipzig’de Hochschule für Grafik und Buchkunst (fahri profesör) ve Linz Sanat Üniversitesi’nde ders veriyor. Mithat Şen ve Bedenyazısı (Kaknüs, 1999), Noli me tangere (Kaknüs, 2000), İmgenin Pornografisi (Metis, 2003) ve Kötülük Cemaatleri (Tekhne, 2016) adlı kitapları var.

Gözde İlkin

Sanatçı

 

Gözde İlkin (1981, Kütahya) 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini, 2012 yılında ise Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sosyal kimliği, süreçleri temsil eden birer hafıza nesnesi olan masa örtüsü, perde, çarşaf vb. buluntu ev kumaşları üzerinde çalışıyor. Bu kumaşları, ürettiği motifleri ve imajları sahnelediği bir alan olarak kullanıyor. Kumaşlar üzerindeki motifleri ve çizimleri, günümüzün kültürel bilgilerini, politik ve sosyal ilişkilerini ve toplumsal cinsiyet meselelerini tasvir ediyor. Ilkin, aidiyet hissinin farklı formlarını keşfetmek için doğanın izlerini sürüyor. Doğadan ilham alan formları ile bitkilerin, hayvanların ve insanların birbirine yaklaşan iyileştirici ve dönüştürücü etkilerini takip ediyor.

 

Gülsun Kanat

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

 

Üniversite yıllarımdan bu yana kadın hareketinin içinde yer almaktayım. Dokuz Eylül Üniversitesi Manisa Maliye Bölümünü bitirdikten sonra 1991-2001 yılları arasında Londra’da yaşadım. Playwork eğitimi alıp çeşitli oyun alanlarında engelli ve engelli olmayan çocuklarla çalıştım. Daha sonra kızımı büyütürken Sosyal Hizmetler eğitimi aldım ve 2001 yılında Türkiye’ye ailemle döndüm. 2002 baharından 2013 yılına kadar çok yoğun bir biçimde Mor Çatı’nın karar alma mekanizması olan kolektifinde yer aldığım gibi şiddet yaşayan kadınlarla birebir dayanışmayı yaşadım, deneyimledim. Vakıf içerisinde diğer sorumlulukların da bir ucundan tutmaya çalışırken “Gönüllü Atölye”lerini yürütmek, sığınak çalışması, kitap ve broşürlerin gibi farklı alanlarda çok severek gönüllü çalışmalarda bulundum. Bunların yanı sıra Medeni Kanunun değişimindeki yetersizlikler üzerine geliştirdiğimiz kampanyanın yanı sıra, 4320 sayılı kanunun bilinmesi, yaygınlaşması, 6284 saylı kanunun oluşturulması gibi birçok kampanya ve politik mücadelenin içerisinde yer aldım. Daha sonra tekrar yurt dışına çıktım ve Londra’da 35 yıldır Türkçe ve Kürtçe konuşan kadınlara dayanışma veren İMECE vakfının yönetiminde yer aldım.  2018 yılının Şubat ayında tekrar ülkeye dönme kararı alıp dört yıllık bir ayrılık sonrası 2018 Haziran ayında Mor Çatı’da yeniden dayanışma merkezinde destek vermek üzere ücretli gönüllülüğüme devam ediyorum.

Leyla Soydinç

Uzman Psikolog, Mor Çatı Gönüllüsü

 

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Ataşehir Belediyesi’nin sosyal destek birimleri ve sığınağında psikolog olarak çalıştı. Sonrasında Toplum Gönüllüleri Vakfı bünyesinde Toplumsal Cinsiyet programını yürüttü. Yüksek lisans derecesini Kocaeli Üniversitesi Ruhsal Travma ve İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları bölümünden aldı. Öğrencilik yıllarında tanıştığı Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü olduktan sonra çalışmasını kadınlarla yürütülen ruhsal destek çalışmaları ve feminist politikalar bağlamında sürdürüyor. Yeditepe Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak ders veriyor.

 

Selime Büyükgöze

Öğretim Görevlisi, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüsü

 

Selime Büyükgöze (1984, İstanbul) İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Kültürel İncelemeler yüksek lisansının ardından İletişim Bilimleri programında doktora derecesini kazandı. Doktora tezinde Türkiye sinemasında hafızanın biçimsel ifadelerini çalıştı. İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışıyor. 2011 yılından bu yana Mor Çatı gönüllüsü. İstanbul Feminist Kolektif ve çeşitli feminist birlikteliklerde politika yaptı, Kürtaj Haktır Karar Kadınların, Kadın Cinayetlerine İsyandayız gibi feminist kampanyalarda çalıştı. Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor rapor grubunda yer aldı. Kuruluşundan bu yana Çatlak Zemin web sitesi ekibinde yer alıyor.

5.jpg
Eğitmenler

D. Program İçerikleri

01

Sanat ve
Ekolojik Onarım

11.jpg

Hedef Kitle

Permakültüre ilgi duyan, doğa, tasarım ve sanat konularına meraklı, kendi kendine yeterli, dünyayı ve insani gözeten bir yaşam biçimine adım atmak isteyen, bu konuda hem pratik, hem felsefi, hem de sanatsal bilgiler edinmek isteyen, 17 yaş üstü herkese açık bir eğitimdir. Eğitime bugüne kadar biyologlar, iç mimarlar, mimarlar, peyzaj tasarımcıları, gıda mühendisleri, ziraatçılar, enerji alanında çalışan mühendisler.

İyiEkim ile Permakültüre Giriş Eğitimi

Atölye tanıtımı: Bu eğitim ve uygulama serisi sürdürülebilir bir gezene katkı sağlamak isteyenler için teori ve pratik bilgilerden oluşan bir programdır. Permakültür tasarım ilkeleri baz alınarak oluşturulmuş seride amaç katılımcıların ekolojik bilgi dağarcıklarını arttırmak, permakültür, onarıcı yaşam, sürdürülebilirlik gibi kavramlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaları; ve günlük hayatlarında uygulayabilecekleri, enerji verimliliğine ve ekosistem onarımına katkı sağlayacak bazı pratikleri öğrenmeleridir.

İyiEkim çalışmaları hakkında detaylı bilgi: https://iyiekim.com/ 

Doğa-insan ilişkisinin tüm yönleri, sanattan felsefe üretmek ve video film üretim atölyesi

Atölye tanıtımı: Doğa insan ilişkisini masaya yatıracağımız, sanatsal bir perspektiften düşünmenin kendisinin de inceleneceği ve katılımcılar ile birlikte kolektif video sanatı üretimi programın kabaca içeriğini oluşturuyor. Sanatın özgürleştirici öğesini düşünme pratiğine taşımak, eleştirellik, çok boyutlu katmanlı yaklaşım ile doğa insan ilişkisinin farklı modlarını düşüneceğimiz bir atölye olacak. Dikkat, değer, boyutların politikası, çevre felsefesi düşüncemiz için birer çapa görevi görecek.

1.jpg

Ekosistemlerin durumu ve iklim krizi

 

Sağlıklı bir toplum için gereklilikler


Sürdürülebilir, onarıcı ve etik yaşam tasarımı prensipleri


Permakültürün tanımı ve etik ilkeleri?

 

Doğanın matematiği: örüntü

Permakültür tasarımının temel ilkeleri


Mıntıka-Dilim-Eğim

 

Suyun döngüsü


Ev, arazi, şehir ve havza için su yönetimi prensipleri


Gri su artıma sistemleri


Köyün su arıtma sistemlerine ziyaret

Toprak besin ağı ve toprak mikrobiyolojisi:
Besin – bitki – toprak ilişkisi

 

Toprak iyileştirme metotları

Canlı sistemlerle çalışma

Kompost türleri: soğuk, sıcak, bokashi, solucan kompostu

Köydeki kompost sistemlerini ziyaret

Alternatif gıda yetiştiriciliği; mantar


Şehirde Permakültür

 

Alternatif bir toplum için stratejiler


Topluluk oluşturma, topluluk ekonomisi

 

Gıda toplulukları


İşlevsel ormanlar ve sürdürülebilir gıda üretimi

Altı günlük atölyede doğa-insan ilişkisi üzerine tartışmalar, okumalar, ve video üretim atölyesi Sanatçı Elmas Deniz tarafından gerçekleştirilecektir.

İçerik

02

Biz Olma Atölyesi

15.jpg

Genel Bilgi

Bedenlerimizin bilgeliği var. Kendi tarihimiz, atalarımızın yaşam şekilleri, geldiğimiz coğrafyanın koşulları, bulunduğumuz duygu durumu ve benliğimize dair daha birçok bilgi taşıyorlar. Bu yüzden bedenlerimizle nasıl ilişkide kalacağımızı, nasıl dinleyebileceğimizi ve onlardan nasıl öğrenebileceğimizi anlamak çok önemli. Biz Olma Atölyesi öğrenme alanlarında yıllardır arka plana atılmış ve toplumsal sistemlerimiz tarafından kontrol altına alınmış bedenlerimizi yeniden öğrenmenin merkezine koyar. Biz Olma Atölyesi beden ve zihin ilişkisine ışık tutan sanatsal metodlar kullanarak insanın kendisi, çevresi ve sosyal durumuna farkındalık getirmeyi hedefler. Hareket, nefes, dikkat ve hikaye anlatıcılığı ile birey, kimlik, birlik ve beraberlik kavramlarını araştırır.

Hedef Kitle

 

Atölyemiz 17 yaşının üstünde kendisi, çevresi, ve kültürüyle ilişkisini beden aracılığıyla araştırmak ve paylaşmak isteyen herkese açıktır.

Atölyeler

Hareket Yolu ile Farkındalık

By Gonca Gümüşayak

Koreograf, Çağdaş Dans ve Yoga Eğitmeni, Performans Sanatçısı


Nefes ve Dikkat Yolu ile İç Dünyamızın Keşfi

By Dilek Mengüç Lamour

Sofrolog, Pedagog


Hikaye Anlatıcılığı ile “Ben” ve “Biz”i Anlamlandırmak

By Rüya Günergin

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

8.jpg

Daire içi oyunlar- isim- enerji


Gelişimsel Hareket


Tai chi ile hayat enerjimizi uyandırma


Qi-cong 18 hareketi ile bedeni tanıma


Sofroloji nedir

Uyku uyanıklık arasındaki hareket


İmgelerin bedende yolculuğu (Skinner Releasing)


Hareketin resme aktarılması (Skinner Releasing)


Nefesle farkındalık arasındaki bağlantı


Bilincin halleri ve seviyeleri


Sofrolojinin temel egzersizi

Gaga Hareket metoduyla İmgelerin Dansı


Hareketin 5 Ritmi ( Doğa elementleri ile Dans)

 

 

Fenomen nedir & fenomenolojik bakış açısının pratik uygulaması


Bedensel gerginliklerden arınma / Olumlu düşünceyi bedenselleştirme egzersizi


Grup içinde fenomen tanımlama egzersizi

Kontak Doğaçlama


Grup-Lider Takip çalışmaları


Dikkat ve konsantrasyon geliştirme


Zihinsel zamanı durdurma


Grup içinde resimle fenomen tanımlama


Dış mekan çalışmaları


Grup doğaçlama çalışmaları


Hayat enerjisini bedenselleştirme


Hayal gücünü bedenselleştirme


“Ben” ve “Biz”in hikayesini bağlama


Güven hissini bedenselleştirme

03

Arı Aşkına !

Sanat ve Ekolojik Onarım (İnstagramStory) .jpg

Genel Bilgi
Bu çalışma arı, doğa ve insanın karşılıklı ilişkilerini, dayanışmalarını ve yaşam alanımıza etkilerini konu edinir. Arıdan yola çıkarak doğadaki ilişkiselliğe daha yakından bakmaya ve bu bağlamda geleceği şekillendirirken insanın rolü̈ ne olmalı? sorusunu birlikte araştırmaya davet eder.

Altı günlük bir kolektif çalışma sürecinde katılımcıların çizim, fotoğraf, kolaj ve kısa metinleri ile oluşturulacak bir bilgilendirme posteri hazırlanacaktır.

Posterin basılı birer kopyası çalışmanın sonunda birer ‘bilgi poleni" olarak katılımcılara verilecektir.


 

Biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeler

Dengelere insanın ve arının etkisi

Bal arıları, koloni yaşamı

ve iletişim teknikleri

Türcülük

İklim krizi

Ne yapabiliriz?

Ekip çalışması olarak desen çizimi, fotoğraflama, kolaj ve internet araştırması.

Verileri özgün dil ile görsel ifadelendirme ve bilgilendirici poster oluşturma.

Doğa-insan ilişkisi üzerine tartışmalar, okumalar, ve video üretim atölyesi. Sanatçı Elmas Deniz tarafından gerçekleştirilecektir.

04

Radikal Pedagoji

Ekolojik Onarım (Story) (1350 x 1080 px) (Instagram Story).jpg

Genel Bilgi

Bu program, eleştirel düşüncenin öğrenme ortamında harekete geçirilebileceği yöntemler, düşünce biçimleri ve aktiviteler sunar. Yaratıcı projelerin nasıl sosyal adalet, farklılıklar, birlikte yaşama, birbirini anlama, iklim ve çevre sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşabileceği, şiddetsiz ortamın sınıf içinde nasıl yaratılabileceği konusunda öneriler getirir. Öğrencilerin nasıl eğitim yıllarının daha erken dönemlerinde sanatsal araştırma yöntemlerinden yararlanabileceklerini ve düşünce becerilerini nasıl sosyal değişime odaklanarak geliştirebilecekleri sorularını sorar.

Özellikle görsel sanatlar ve çeşitli yaratıcı alanlarda (hangi yaş grubuyla olursa olsun) çalışan eğitimcilerin, sınıf ortamı içinde bir topluluk hissini nasıl oluşturabilecekleri, öğrencilerin birbirlerinin farklılıklarını anlayarak nasıl ortak ve bireysel yaratıcı üretim içinde bulunabilecekleri konusunda tartışmalar ve atölyeler sunar, anlaşmazlık çözümleri ve şiddetsizlik üzerine yöntemler önerir.

Yaratıcı üretimi sınırlayan düşünce kalıplarını yıkmak üzerine egzersizler sunan bu program, Başka Bir Okul Mümkün, Köy Okulları Değişim Ağı, TEGEV gibi Türkiye’de alternatif eğitim yöntemlerini araştıran ve geliştiren kurumların düşünce ve deneyimlerinden faydalanarak eğitim ve kolektif sanat üretimi alanında alternatif düşünme ve üretim yöntemleri sunar.

Amaç

Programda, okul öncesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında özellikle görsel sanatlar, tasarım, dans, drama gibi yaratıcı alanlarda çalışan öğretmen ve adaylarının sanat eğitimi üzerine alternatif yöntemler deneyimledikleri ve deneyimledikleri sorunlar üzerine tartıştıkları bir alan oluşturmak amaçlanmaktadır. Sınıf öğretmenleri, bilim ve teknoloji gibi spesifik branşlarda çalışan eğitimcilerin de bu programdan faydalanmaları amaçlanmaktadır.

05

Sanat ve Sosyal Adalet

3.jpg
5.jpg

Genel Bilgi

Bu program, Türkiye’de mevcut politik iklim içınde sosyal adalet konusunu sanat üretimi ve sanat kuramları üzerinden birlikte düşünmek üzere bir alan açmaya, sosyal adaletsizliği sanatsal üretim üzerinden sorgulamaya davet eder. Sosyal adalet, cinsiyet, farklılıklar, politik şiddet, insanın iklim ve doğa üzerindeki etkisi, eşitsizlikler, sanatta eleştirel düşünce, gibi konulara değinecek olan atölye, hem günümüz sanatından örnekler sunacak, tartışma ve seminerler içerecek, hem de sanatsal üretim atölyesi üzerinden birlikte üretim ve düşünme sürecine davet edecek.

Amaç

 

Sanatta eleştirel düşünce ve sanat üretimi ile politik şiddet konularına yakından bakmayı hedefleyen atölye, sanatsal araştırma ve üretim üzerinden sosyal adalet kavramını beraberce düşünmeyi amaçlar.

 

06

Sanat ve
Toplumsal Cinsiyet

Genel Bilgi

Bu programda toplumsal cinsiyet konusu çeşitli atölyeler, seminerler, tartışmalar ve sanatsal üretim yöntemleri üzerinden incelenecektir. Bir yandan Türkiye'de feminist hareket ve kadın dayanışmasının tarihi, kadına yönelik şiddet, sığınaklar, kadın hareketi boyunca değişen yasalar gibi konulara Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüleri tarafından kapsamlı bir bakış açısı sunulacak, bir yandan da sanatçı Gözde İlkin tarafından güncel sanat pratiklerinde toplumsal cinsiyet konusuna değinilerek atölye çalışmaları sürdürülecektir.

Amaç

 

Mevcut iklimde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri gibi aciliyeti hızla artan konuları bir atölye/seminer ortamında birlikte düşünmek, birbirimizden öğrenmek, deneyimlerimizi paylaşarak bilgilenmek ve birlikte üretmek.

Hedef Kitle

Türkiye’nin her yerinden genç sanatçılar, sanatçı adayları, kadın hareketini merak

eden, hayata bakışını toplumsal cinsiyet açısından irdelemek isteyen tüm LGBTQI+ ve kadınlara açıktır.

Sanat ve Toplumsal Cinsiyet (Instagram Story).jpg

E.Galeri

Galeri
bottom of page