Geçtiğimiz iki yılı pandeminin gölgesinde geçiren Nesin Köyleri, belki de tarihinde ilk kez ziyarete kapandı.
Pandemi etkilerini ilk defa görmeye başladığımız 2020 yazında oldukça sınırlı bir kapasiteyle öğrenci kabul eden Köy, derslerin çeşitli platformlar üzerinden canlı yayınlandığı bir öğretim modeliyle varlığını sürdürdü.
Az sayıda öğrencinin fiziksel olarak katıldığı, Köy’e gelemeyen öğrencilerin de online olarak takip ettiği dersler, yaz sonunda Nesin Matematik Köyü YouTube hesabına eklenerek eşi görülmemiş bir arşiv oluşturuldu.
Normal şartlarda kış aylarında oldukça kalabalık olan, özel programlara ve okullara ev sahipliği yapan Köy, 2021 kışını büyük bir sessizlik içinde geçirdi. Bu süreçte Köy'ün sakinleri, Ali Nesin'in çoğunluğu Bilgi Üniversitesi'nden olan yaklaşık yirmi öğrencisi ile Köy çalışanlarıydı. Her sabah canlı yayınlanan dersleri ekranlarından izleyenler de bizlere eşlik etti.
Yazın gelmesi ve az sayıda öğrencinin Köy’e kabul edileceği kararının alınmasıyla Köy yavaş yavaş tekrar canlanmaya başladı. Sınırlı sayıda katılımcı ile gerçekleştirilen 2021 yazokulları çok verimli geçse de biz, her köşe başında bir öğrenci gördüğümüz, yemek sırasının gelmek bilmediği pandemi öncesi günlerimizi özlüyoruz; bu yaz itibariyle tekrar o günlere dönmeye hazırlanıyoruz. Pandemi yüzünden ertelediklerimizi de dahil ederek yazokulu programlarımızı yayımladık.
Matematik programlarımız, yılların getirdiği oturmuşlukla daha biliniyor, bu yüzden bu yazıda biraz sanat programlarımızdan bahsedelim istedik.
Felsefe programlarımız bu sene öyle çeşitli ki yer darlığından hepsiyle ilgili ayrıntı veremedik, sizleri heyecanlandıracağına inandığımız başlıklarını paylaştık.
Nesin Sanat Köyü’nde neler olacak?
Altıncısını düzenlediğimiz, Köy'ün temel programlarından biri haline gelmiş
Ertan Yılmaz Sinema Yazokulu, 18-23 Temmuz tarihleri arasında Ufuk Tambaş koordinatörlüğünde birbirinden değerli beş eğitmen tarafından yürütülecek.
Bir pandemi arasından sonra Köy’de ikinci kez konuk edeceğimiz tasarımcı
Geray Gençer, bu kez Pınar Akkurt’la beraber Tasarım Atölyesi için 1-6 Ağustos tarihleri arasında Köy’de olacak.
Yine ikinci kez bizlerle olacak sanatçılar
Aysel Alver ve Rebuar Rezzak İlge, 22 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Desen ve Kâğıt Heykel Atölyesi’ni yürütecek.
Bu yaz Köy’ün programları arasında iki başlık altında dört ayrı mimarlık programı da yer alıyor. 25-30 Temmuz’da gerçekleşecek “Mimarlık Yazokulu: Alternatif Pratikler” programının yürütücüleri Aslıhan Şenel, Öykü Şimşek, Elif Adıgüzel ve Oral Göktaş, Sevince Bayrak. İkinci programımızın adı ise “Mimarlık Yazokulu: Nesne ve Şey’in Peşinde”. 18-23 Temmuz tarihlerini kapsayan bu atölyede konuk eğitmenler Hakan Atay ve Graham Harman’ın da katkılarıyla Can Gündüz, Bilge Demirtaş, Osman Şişman, Eser Öykü Dede ve Yelta Köm, Elif Çak yürütücülerimiz olacak.”
Nesin Felsefe Köyü Programlarımız
-
Antropoloji Yazokulu
-
Yaklaşımlar, Desenler ve Teknikler:
Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma
-
Wittgenstein Yazokulu
-
Liseler için Felsefe Yazokulu
-
Bilim Tarihi ve Felsefesi Yazokulu
-
Kant Haftası
-
Felsefe ve Müzik Bağlamında
Thomas Mann Haftası
-
Kant ve Sonrası
-
Sosyoloji Yazokulu
-
Sanat Felsefesi Yazokulu
-
Psikoloji Bilimi Yazokulu
-
Göç ve Uyuma Eleştirel Yaklaşımlar
Son olarak, tüm programlarımızla ilgili ayrıntılı bilgiye www.nesinkoyleri.org adresinden ulaşabileceğinizi hatırlatalım.
Bizler yazı iple çekiyoruz, yine bir arada olmak ve Köy’ü beraber deneyimlemek dileğiyle…